Ο πλανήτης Υgam (O Άγριος Πλανήτης του τίτλου της ταινίας) είναι ο τόπος κατοικίας 2 φυλών: των Oms, μικρών ανθρωποειδών (στην ουσία ανθρώπων) και των Draags, μπλε γιγάντων που κρατούν τα Oms σαν κατοικίδια και τα θεωρούν απλά, έξυπνα ζώα.
Όταν η μητέρα ενός μωρού Om, του Terr, σκοτώνεται κατά λάθος από ένα ζευγάρι μικρών Draags, το μωρό «υιοθετείται» σαν κατοικίδιο από την μικρή Draag Tiwa. Ο Terr, μεγαλώνοντας, μαθαίνει τα πάντα σχετικά με τον κόσμο που ζει. Κάποια στιγμή δραπετεύει στον έξω κόσμο, όπου και γίνεται μέλος μιας φυλής άγριων Oms, η οποία κηρύσσει επανάσταση ενάντια στους Draags.
Το "La planete Sauvage" γνωστότερο ως "Fantastic Planet" είναι η πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική απόπειρα του Rene Laloux. Ο Laloux είχε δηλώσει:
What suggests is superior to what shows. Movies today show more and more. It's paranoid dictator cinema. What we need is schizophrenic cinema.
και οι ταινίες του στηρίζουν αυτή τη λογική.
Το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "Oms en serie" του Stefan Wul, το οποίο δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα Αγγλικά. Επίσης είναι άξιο αναφοράς πως άλλο ένα animation του Rene Laloux είναι βασισμένο σε βιβλίο του Wul, το Les maitres du temps που είναι βασισμένο στο L'Orphelin de Perdide. Η ιστορία λέγεται πως είναι βασισμένη στην Σοβιετική κατοχή της Τσεχοσλοβακίας.
Το le Planete Sauvage διαφέρει πολύ απ'τα συνηθισμένα αμερικάνικα της εποχής. Έχει γαλλική παραγωγή, αλλά δημιουργήθηκε στην Τσεχοσλοβακία στο Jiri Trnka Studio. Παρεμπίπτοντος ο Jiri Trnka ήταν ένας απ'τους σημαντικότερους ανθρώπους του παγκόσμιου animation, πρωτοπόρος στο stop-motion animation, δάσκαλος του μεγάλου Kihachiro Kawamoto (τον αναφέρω προς το τέλος του οδηγού anime του φόρουμ μας), και ειδικευόταν στις μαριονέτες.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο εκπληκτικό και σχετικά σπάνιο soundtrack του Allain Goraguer.
72 min - Animation | Drama | Sci-Fi - 1973 [France]
Director: René Laloux
Writers: Stefan Wul (novel), Roland Topor (adaptation)
Stars: Barry Bostwick, Jennifer Drake, Eric Baugin
Απλά αριστούργημα, δείτε το οπωσδήποτε!
>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ: [
LINK]
ΚΡΙΤΙΚΗ - ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Σκηνή πρώτη.
Μια τρομοκρατημένη γυναίκα, με το μωρό της στην αγκαλιά, ανεβαίνει τρέχοντας σε έναν λόφο. Ένα πελώριο, μπλε χέρι την τινάζει. Η γυναίκα αλαφιασμένη, αλλάζει κατεύθυνση. Ένα δεύτερο χέρι της κλείνει το δρόμο. Προσπαθεί και πάλι να σκαρφαλώσει στο λόφο. Το χέρι την τινάζει ξανά. Η γυναίκα γκρεμίζεται και ξεψυχάει. Το μωρό της επιβιώνει. Καλώς ήλθατε στον πλανήτη Ygam ή αν προτιμάτε στον κόσμο του La Planète sauvage.
Τι είναι τελικά o άγριος πλανήτης; κινούμενα σχέδια ή συρραφή ζωγραφικών πινάκων; επιστημονική φαντασία ή αλληγορία; τίποτα ή όλα τα προηγούμενα;
Κινούμενα σχέδια.
το La Planète sauvage κατατάσσεται χωρίς αμφιβολία στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων. Δεν είναι όμως κινούμενα σχέδια με τη μορφή που τα έχουμε συνηθίσει από τη Disney. H τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ ονομάζεται cut-out. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη τεχνική, τη λεγόμενη "cel", όπου οι χαρακτήρες ζωγραφίζονται ξανά και ξανά για κάθε ξεχωριστό καρέ της ταινίας, στο "cut-out" animation χρησιμοποιείται μια "βιβλιοθήκη" από κεφάλια, χέρια, πόδια κλπ που συνθέτουν τους χαρακτήρες, και για κάθε διαδοχικό καρέ μετακινούνται ελάχιστα, πάνω σε μια σταθερή βάση, δίνοντας έτσι την αίσθηση της κίνησης.
Επιστημονική φαντασία.
η υπόθεση βασίζεται στο βιβλίο "Oms En Serie" του Stefan Wul. Μας μεταφέρει στον πλανήτη Ygam κάπου στο παρελθόν, όπου μια τεχνολογικά και πνευματικά προηγμένη φυλή μπλε γιγάντων με το όνομα Traags κυριαρχεί. Οι άνθρωποι (Oms) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι "οικόσιτοι" λειτουργούν είτε σαν παιχνίδια για τους μικρούς Traags - χαρακτηριστικό παράδειγμα η εναρκτήρια σεκάνς- είτε σαν σκλάβοι-υπηρέτες για τους ενήλικες Traags.
Οι "άγριοι" άνθρωποι κατοικούν στα δάση και έρχονται αντιμέτωποι με κινδύνους διαφόρων μορφών: Ξεκινώντας από τους Traags που προσπαθούν να διατηρούν τον πληθυσμό των "υποανάπτυκτων" ανθρώπων εντός συγκεκριμένων ορίων με ελεγχόμενες ανθρωποκτονίες (οι μέθοδοι που εφαρμόζουν είναι αν μη τι άλλο ευφάνταστες!), περνάμε στα διάφορα περίεργα όντα που αποτελούν την πανίδα του πλανήτη και δεν χαρίζονται σε κανέναν, και καταλήγουμε φυσικά στους άγριους ανθρώπους γειτονικών φυλών - δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης οι "εμφύλιες" διαμάχες ανάμεσα σε άγριους ανθρώπους που διεκδικούν το ίδιο κομμάτι γης και τα ίδια αγαθά είναι συχνές και θανατηφόρες.
Αλληγορία.
η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Rene Leloux είναι γεμάτη συμβολισμούς για τις κοινωνικές ανισότητες και τα χαμένα πολιτικά ιδεώδη. Η χρονική στιγμή της κυκλοφορίας της δεν είναι διόλου τυχαία. Βρισκόμαστε στο 1973, ο Μάης του `68 αλλά και η Άνοιξη της Πράγας που έληξε με την αιματοβαμμένη εισβολή των Σοβιετικών, είναι ακόμα πολύ πρόσφατα. Η ιστορία θέλει το La Planète sauvage να έχει ήδη ετοιμασθεί κατά το μεγαλύτερο του μέρος στην Τσεχοσλοβακία. Όταν όμως εκπρόσωποι του καθεστώτος πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο του, οι δημιουργοί του αναγκάστηκαν να μεταφέρουν και να ολοκληρώσουν το όλο project στη Γαλλία. Επισπεύσανε μάλιστα το φινάλε, το οποίο είναι αρκετά απότομο - χωρίς όμως να ενοχλεί - σε σχέση με τον αργό, σχεδόν ονειρικό ρυθμό της υπόλοιπης ταινίας.
Συρραφή ζωγραφικών πινάκων.
Ο κόσμος του La Planete Sauvage είναι βγαλμένος από τη φαντασία του Roland Topor. Τα τοπία που αλλού θυμίζουν πίνακες του Salvador Dali και αλλού σκίτσα του Terry Gilliam από την εποχή των Monty Python, αφήνουν μιαν απόκοσμη, εξωγήινη αίσθηση, απόλυτα ταιριαστή με τους σκοπούς των δημιουργών της. Τα χρώματα είναι έντονα, ψυχεδελικά.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία του `70. Σύμφωνα με ορισμένους, ούτε το όνομα της κυρίαρχης φυλής (Traags) είναι τυχαίο καθώς παραπέμπει χωρίς δεύτερη σκέψη σε ουσίες (drugs) α) πολύ της μόδας εκείνη την εποχή β) απαραίτητες για να δημιουργηθεί ο φανταστικός κόσμος αλλά και τα πλάσματα που συναντούμε καθόλη τη διάρκεια της ταινίας. Στην ατμόσφαιρα συμβάλει αποφασιστικά και η υποβλητική, υπνωτιστική μουσική σύνθεση του Alain Gorageur που παραπέμπει σε πρώιμους Pink Floyd.
Related Posts