Η πορεία του οραματιστή Στιβ Τζομπς προς την κορυφή μεταφέρεται στην οθόνη: από την προσπάθεια να γνωρίσει τον εαυτό του στο κολέγιο, το σύντομο κι επιτυχημένο πέρασμά του από την Atari και την ίδρυση της Apple στο γκαράζ του πατέρα του μέχρι την εκτόξευσή της σε ηγετική δύναμη της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων τεχνολογίας.
Δικτάτορας και ψυχωτικός; Σίγουρα ναι.
Πέρα από την αποτυχημένη προσπάθεια του συμπαθούς Κούτσερ να παραδώσει μια «σωματική» ερμηνεία, ξεχνώντας να δώσει στον χαρακτήρα εσωτερική ένταση, την αδιάφορη σκηνοθεσία και τα αδικαιολόγητα μελοδραματικά ξεσπάσματα (μα καλά, γιατί τόσο κλάμα πάνω από τα πληκτρολόγια;) το βασικότερο πρόβλημα της ταινίας είναι το αποσπασματικό σενάριο. Πηδώντας από το ένα στάδιο της ζωής του ιδρυτή της Apple στο άλλο, το φιλμ δεν ολοκληρώνει καμία απολύτως πτυχή της ιστορίας, αποπροσανατολίζοντας τον θεατή, και αφήνει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων, με το τελικό αποτέλεσμα να παραπέμπει περισσότερο σε βιογραφική τηλεταινία παρά σε ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό πορτρέτο του φαινομένου «Τζομπς».
TRAILER;
>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ
Παραγωγή: 2013
Είδος Ταινίας: Βιογραφική, Δράμα
Σκηνοθέτης: Joshua Michael Stern
Ηθοποιοί: Ashton Kutcher, Josh Gad, Dermot Mulroney
Κριτική ταινίας: «Jobs»
Μετά το «Social Network» και το φιλμ πάνω στην Google «Οι Καταφερτζήδες», έρχεται μια βιογραφική ταινία αφιερωμένη στη ζωή του συν-ιδρυτή της Apple, του Στιβ Τζομπς, δύο χρόνια μόλις μετά το θάνατό του. Η ταινία «Jobs» του Τζόσουα Μάικλ Στερν φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει το πορτραίτο ενός από τους πιο χαρισματικούς επιχειρηματίες του 21ου αιώνα, μιας προσωπικότητας που άλλαξε με την ευφυΐα, την αποφασιστικότητα και τον επαναστατισμό της, τον τρόπο ζωής και αντίληψης του σύγχρονου κόσμου.
Ποια ήταν η πορεία της ανόδου και της επιτυχίας του Στιβ Τζομπς, τι κρύβεται πίσω από την εικόνα και την επιφάνεια του «μέγα ευαγγελιστή της ψηφιακής εποχής», όπως έχει χαρακτηριστεί, ποια εμπόδια συνάντησε και πώς τα αντιμετώπισε; Τέτοια ερωτήματα καλείται να καλύψει το κινηματογραφικό εγχείρημα του Στερν, ο οποίος προσπαθεί να δώσει διάφορες όψεις του χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου που σημάδεψε μια γενιά με τις δημιουργίες του.
Προκειμένου να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας, μια ομάδα συνέλεξε ποικίλες πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική του ανέλιξη, ερχόμενη σε επαφή και με πρόσωπα που συνεργάστηκαν μαζί του. Η ταινία αναφέρεται στα γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του πρωτοπόρου στο χώρο των νέων τεχνολογιών, από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και την πρώτη παρουσίαση του iPod στο κοινό. Εκτίθενται διεξοδικά τα διάφορα στάδια γέννησης και δημιουργίας της Apple, μιας επιχείρησης που έστησε με πείσμα και όραμα ο Στιβ Τζομπς (Άστον Κούτσερ) σε συνεργασία με το φίλο του Στίβεν Βόζνιακ (Τζος Γκαντ). Έπειτα από πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες, κατάφεραν να δημιουργήσουν και να προωθήσουν στην αγορά τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο.
Τα χαρακτηριστικά του Άστον Κούτσερ παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τα αντίστοιχα του Στιβ Τζομπς κατά τη νεότητά του και ο ηθοποιός δείχνει να έχει εισχωρήσει για τα καλά στο ρόλο του μυθικού προσώπου. Η ταινία τονίζει τον ενθουσιασμό, το οργανωτικό πνεύμα και την αυτοπεποίθηση μιας ηγετικής φυσιογνωμίας που στοχεύει στην πραγματοποίηση του ονείρου της «πάση θυσία».
Η κάμερα παρακολουθεί το πρόσωπό του σχεδόν σε κάθε του βήμα, αποκαλύπτοντας έναν πραγματιστή, έξυπνο, σκληρό με τους άλλους ανθρώπους και με τον ίδιο του τον εαυτό, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο όραμά του. Χαρακτηριστικά είναι τα κοντινά πλάνα στο πίσω και έπειτα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του, καθώς εκείνος περπατά με αργό και βαρύ βηματισμό προς το συμβούλιο, διασχίζοντας μια μεγάλη επιχείρηση με το αγέρωχο ύφος ενός λέοντα, αποπνέοντας μια αίσθηση υπεροχής ανάμεικτης με υπεροψία.
Στη συνέχεια, ο χρόνος της ταινίας αναλώνεται σε απανωτά συμβούλια που διαδέχονται το ένα το άλλο, ο σκηνοθέτης έχοντας την πρόθεση να αναπαραστήσει με κάθε λεπτομέρεια τους αντιπάλους και ανταγωνιστές του Στιβ Τζομπς. Οι συζητήσεις και οι συσκέψεις είναι ατέρμονες, κάτι που θα κουράσει αρκετούς θεατές. Οι οπαδοί και λάτρεις του μύθου «Στιβ Τζομπς» θα τις βρουν ενδιαφέρουσες.
Η πρώτη ταινία για τον Steve Jobs δέχεται αυστηρή κριτική
Η πρώτη βιογραφική ταινία για τον θρυλικό ιδρυτή της Apple, τον Steve Jobs, είναι πλέον γεγονός. Το φιλμ «jOBS» (σε σκηνοθεσία του Joshua Michael Stern) αποτέλεσε μια από τις πιο πολυσυζητημένες πρεμιέρες στο Kινηματογραφικό Φεστιβάλ του Sundance και ήδη έχει προκαλέσει την αυστηρή κριτική του Steve Wozniak, του συνιδρυτή της Apple, στενού φίλου και συνεργάτη του Jobs.
Όλα ξεκίνησαν όταν μια σκηνή από την ταινία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο λίγο πριν από την πρεμιέρα της. Στο επίμαχο βίντεο ο ηθοποιός Ashton Kutcher (στο ρόλο του Steve Jobs) και ο Josh Gad (ως Wozniak) συζητούν τα πλεονεκτήματα του συστήματος λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή που έχει μόλις αναπτύξει ο Wozniak. O Jobs προσπαθεί να παρουσιάσει στον σκεπτικιστή φίλο του την πιθανή μελλοντική απήχηση που μπορεί να έχει ένας υπολογιστής για οικιακή χρήση, ενώ ο Wozniak φαίνεται να φωνάζει: «κανείς δεν θέλει να αγοράσει έναν υπολογιστή. Κανένας!». Όμως αυτή η σκηνή, σύμφωνα με τον 62χρονο Wozniak, δεν βρίσκεται ούτε καν «κοντά στην αλήθεια…Ποτέ δεν είχαμε αυτή την επικοινωνία».
O Wozniak που είναι γνωστός στους μυημένους στην τεχνολογία ως «Woz», υποστήριξε επίσης ότι ο Jobs δεν ήταν ο ηγέτης που ενέπνεε αλλά μάλλον ήταν αυτός που μάθαινε εκείνη την περίοδο από τον Wozniak τις δυνατότητες του προσωπικού υπολογιστή. «Ποτέ δεν έμοιαζα με επαγγελματία. Ήμασταν και οι δύο παιδιά. Η σχέση μας ήταν τόσο διαφορετική σε σχέση με όπως την έχουν σκιαγραφήσει. Είμαι αμήχανος αλλά αν η ταινία είναι κεφάτη και διασκεδαστική, εύχομαι τα καλύτερα. Οποιοσδήποτε έχει διαβάσει το βιβλίο μου με τίτλο iWoz μπορεί να σχηματίσει μια πιο καθαρή εικόνα».
«Αυτό ήταν ειλικρινά ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που έχω προσπαθήσει να κάνω ποτέ στη ζωή μου. Θαύμαζα αυτόν τον άνδρα τόσο πολύ», δήλωσε ο πρωταγωνιστής Ashton Kutcher, κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της ταινίας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance. «Δεν είδα ποτέ μου τον Αβραάμ Λίνκολν να μπαίνει μέσα σε ένα δωμάτιο, όμως είδα τον Steve Jobs να το κάνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η ταινία ξεκινά με μια σκηνή κατά την οποία ο Jobs αποκαλύπτει ένα iPod στους ευγνώμονες εργαζομένους της Apple το 2001. Στη συνέχεια ο κινηματογραφικός φακός στρέφεται στα πρώτα βήματα της καριέρας του Jobs. Οι πρώτες κριτικές από το εξωτερικό, επισημαίνουν δύο «ηθελημένες» παραλείψεις της ταινίας.
Η πρώτη είναι ότι απουσιάζει η τελευταία δεκαετία της ζωής του Steve Jobs, όταν δηλαδή ήρθαν στο προσκήνιο ορισμένες από τις πιο σημαντικές εφευρέσεις της Apple και όταν ο θρύλος του ιδρυτή της εταιρείας συγκροτούνταν και χάρη στην ανάδυση του κινηματογραφικού κολοσσού της Pixar (που συγχωνεύτηκε με την Disney). Η δεύτερη, είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές αναφορές στην οικογενειακή ζωή του ιδιόρρυθμου Jobs.
Related Posts