“Η Εισβολή των κλεφτών των δεδομένων”, ήταν ο τίτλος των New York Times το 1989, αντανακλώντας τον μεγάλο πανικό που επικρατούσε για τα ανασφαλή υπολογιστικά συστήματα.
Αν κάποιος δώσει βάση στα παρεμφερή υστερικά δημοσιεύματα, θα πιστέψει πως ο χάκερ είναι ένα συναρπαστικό, δόλιο, εγκληματικό μυαλό που σπάει τα πιο μυστικά συστήματα πληροφορικής του κόσμου· είτε για τα χρήματα είτε για πολιτική κατασκοπεία. Στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα.
Η Μυστική Ιστορία του Hacking (The Secret History of Hacking) αποκάλυψε την πραγματική ιστορία μιας αντικουλτούρας που κάνει την εταιρική Αμερική και... “τρέχει και δεν φτάνει”.
Σύγχυση και άγχος περιβάλλει αυτήν την λέξη που ακούει στο όνομα hacking. Παρόλα αυτά όμως, σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, ο χάκερ είναι απλώς “ένας ενθουσιώδης προγραμματιστής ή (εν γένει) χρήστης ηλεκτρονικών υπολογιστών” ή “ένα πρόσωπο που προσπαθεί να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κάποιον υπολογιστή ή στα δεδομένα του”.
Δεν υπήρχε τίποτα απειλητικό ή μεμπτό για αυτούς τους πρώτους hackers (χάκερ) ή phreakers. Η κινητήρια δύναμη, για αυτήν την μπάντα των μάγων της τεχνολογίας, ήταν η εξερεύνηση.
Οι πρωτοπόροι ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν και να εξερευνήσουν την τεχνολογία· ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Μεταξύ αυτών που διέπρεψαν περισσότερο ήταν και ο Steve Wozniak που ανέπτυξε τον υπολογιστή της Apple.
Και μόνον όταν το εμπορικό στοιχείο παρείσφρυσε, άρχισαν να... “κατεβάζουν ρολά” -προτάσσοντας τα περί κυριότητας των ιδεών.
Ένα ισχυρό υπόγειο ρεύμα άτακτης (θα την χαρακτηρίζαμε) τόλμης περνά μέσα από το ήθος των χάκερ. Από την δεκαετία του εξήντα, οι hackers σπάνε τα περισσότερα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του πλανήτη τα οποία αφορούν κυβερνητικές αρχές, στρατιωτικούς θεσμούς, επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες.
Ο κώδικας ήταν πάντα ο εξής ένας:
Κοιτάτε αλλά δεν αγγίζετε.
Στις μέρες μας βέβαια -που όλα είναι πλέον συνυφασμένα με το Διαδίκτυο- μερικοί χάκερ γίνονται όλο και πιο σκοτεινοί, μεταδίδοντας επιβλαβείς ιούς υπολογιστών και εκμεταλλεύοντας την πρόσβαση σε προσωπικά αρχεία και σε εκατομμύρια τραπεζικών λογαριασμών.
>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ:
[δεν υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι, είναι στ' αγγλικά]